29, kw., 2024

Warunki higieny pracy w przemyśle mleczarskim

Mleko i jego pochodne to istotne punkty w diecie każdego człowieka. Bogactwo substancji odżywczych, które zawierają stanowią ważny czynnik prawidłowego rozwoju. Dotyczy to szczególnie dzieci, które rozwijają się między innymi w oparciu o zbilansowaną dietę. Jednakże produkty mleczarskie powinny znaleźć się także w jadłospisie dorosłego człowieka. W większości są to produkty o krótkim terminie ważności i ze wskazaniem na przechowywanie w odpowiednich warunkach. Warunki te dotyczą temperatury, dlatego są przechowywane w chłodniach lub lodówkach.

Higiena i bezpieczeństwo na każdym etapie produkcji i pakowania produktów mleczarskich jest priorytetem. Dotyczy to warunków panujących w pomieszczeniu produkcyjnym, pracowników oraz maszyn, które są przystosowane do pracy w tymże przemyśle. Jednym z urządzeń mającym zastosowanie w przemyśle mleczarskim jest pasteryzator. Dzięki niemu zachodzi proces pasteryzacji stosowany w przypadku artykułów będących pochodnymi mleka. Regeneracja pasteryzatorów polega na usprawnieniu ich i przedłużeniu ich wydajności.

Nim mleko trafi do naszej lodówki

Zanim mleko w opakowaniu trafi na nasze stoły przechodzi długą drogę. Na każdym etapie powstania i pakowania stosowane są odpowiednie normy. Zaburzanie ich może mieć dramatyczne skutki, ponieważ produkty spożywcze muszą być przygotowywane ze szczególną dbałością o kwestie zdrowotne konsumentów. Dlatego, zarówno człowiek, jak i urządzeniu musi być odpowiednio przygotowane do pracy.